perjantai 12. lokakuuta 2018

Nettihuijaukset


1. Luonnonkatastrofien, konfliktien ja muiden yllättävien uutistapahtumien aikana tapahtuvat huijaukset.

Kenties yleisin nettihuijaustyyppi. Nämä ovat tyypillisesti valokuvia ja videoita, jotka ovat oikeasti peräisin jostakin toisesta tilanteesta. Helppo tapa tarkistaa, onko valokuva uusi vai vanha, on ajaa se Googlen käänteisen kuvahaun läpi

Kuvakaappaus worldnewsdailyreport.com -sivustosta.

4. Salaliittoteoriat.
Epäilemättä vanhin verkkohuijausten muoto. Salaliittoteorioita on ollut verkossa yhtä kauan kuin internet on ollut toiminnassa. Ne eroavat muista huijausmuodoista siinä, että juttujen levittäjät yleensä uskovat itse niihin vakaasti.

Salaliittoteoreetikon maailmankuva sisältää hämmentävän yhdistelmän useita teorioita. Se on usein erikoinen keitos USA- ja juutalaisvastaisuutta, 9/11-teorioita ja survivalismia. Monet kieltävät ihmisen käyneen kuussa.

Suomessa erityisesti Magneettimedia ja Verkkomedia.org ovat kunnostautuneet tällä saralla. Viime aikoina Magneettimedia on vähentänyt muita foliohattujuttujaan ja keskittynyt maailmanlaajuiseen juutalaisten salaliittoon. Magneettimediaa kustantanut tavaratalokauppias Juha Kärkkäinen on saanut tuomion kansanryhmää vastaan kiihottamisesta. Nykyisin Magneettimedia tekee tiivistä yhteistyötä suomalaisten uusnatsien kanssa.

Verkkomedia.org puolestaan on jo pitkään keskittynyt Venäjän ja Syyrian hallintojen rakastamiseen. Sivustoa ei nyt päivitetä, sillä päätoimittaja Janus Putkonen lähti viime syksynä Donetskiin lehdistökeskusta vetämään – ja antamaan muun muassa porttikieltoja suomalaistoimittajille.
Putkonen sanoo itse käyvänsä informaatiosotaa.

Esimerkkejä: Verkkomedian kansainvälisiin esikuviin kuuluu InfoWars.
Kuvakaappaus Snopes-julkaisun jutusta

Aiheeseen liittyviä linkkejä: https://yle.fi/aihe/artikkeli/2016/02/01/valheenpaljastaja-9-tyypillisinta-nettihuijausta-joko-tunnistat-kaikki

Lähde: https://yle.fi/aihe/artikkeli/2016/02/01/valheenpaljastaja-9-tyypillisinta-nettihuijausta-joko-tunnistat-kaikki